CHIMAERA - Een dodelijk dilemma

Chimaera - Jos Kremers - Mijnbestseller.nl

Nu te koop als e-book voor € 8.00 via bovenstaande link

 

 

 

‘Leven met de dood voor ogen’

Een boek van Jos Kremers

Carla heeft alvleesklierkanker. Er volgen operaties en chemotherapie. Ze hoort dat ze doodgaat en wil bij leven alles regelen. Het leven moet opnieuw worden uitgevonden. Maar er zijn fouten gemaakt in de diagnose. Zal ze het toch overleven? Waargebeurd.

Carla krijgt alvleesklierkanker. Ze wordt geopereerd in twee verschillende ziekenhuizen. Een enorm heftige periode volgt waarbij ze, samen met haar partner, fysiek en emotioneel in alle richtingen stuitert. Ze ondergaat chemotherapie en krijgt daarna te horen dat ze het niet zal overleven. Die diagnose was echter fout! Hoe leef je met het idee dat je doodgaat? Je regelt je eigen uitvaart en je regelt je eigen nalatenschap. Wat gebeurt er met je als je daarna hoort dat de dokters fouten hebben gemaakt? Kun je nog zaken herstellen en word je door de zorgverleners wel serieus genomen? Deze zaken worden allemaal ingrijpend beschreven, de emoties zijn echt en geven een diepe inkijk in de gevolgen die kanker met zich meebrengt. Je wordt meegezogen in de diepte van dit waargebeurde verhaal.

 

'Leven met de dood voor ogen' (127 pagina's, ISBN: 9789402110623) is gepubliceerd via het selfpublishingplatform Brave New Books. Het boek is te koop bij www.bol.com/bravenewbooks. 

 

 

'DE QUMRAN CONTROVERSE'

 

In 1947 worden de Dode Zeerollen ontdekt in de heuvels rondom Qumran, een Esseense nederzetting in de woestijn van Judea op de Westelijke Jordaanoever. Mohammed ed-Dib, de ontdekker, stelt de documenten ter beschikking van Yossi, een Leider van deze groepering. Deze documenten bevatten een tekst met een zeer controversiële inhoud, betrekking hebbend op de geboorte van Jezus. De leider besluit in al zijn wijsheid dat de wereld nog niet klaar is om kennis te nemen van deze documenten en gaat ze herbegraven. Hiervoor huurt hij een aantal bouwvakkers die in de heuvels rondom Qumran een ruimte in een grot in de heuvels klaarmaken waarin de teksten kunnen worden bewaard. De grootste zorg wordt besteed aan het verborgen houden van de documenten voor de buitenwereld, wel dienen er echter sporen te worden achtergelaten waardoor in de toekomst personen de documenten kunnen opsporen. Na de werkzaamheden besluit Yossi om alle bouwvakkers te doden om elk spoor uit te wissen. Als hij de ‘Bergplaats’ gaat sluiten zorgt hij ervoor om samen met de laatste arbeider opgesloten te raken. Ze komen beiden om en daardoor verdwijnt elke aanwijzing naar de Bergplaats behalve de aanwijzingen die Yossi zelf heeft achtergelaten.

Roger Meers, docent van het Qumran Instituut Rijksuniversiteit Groningen (een bestaand instituut) krijgt in 2014 het verzoek om iets op te halen uit een kluisje in het stationsgebouw. Onderweg wordt hij tweemaal bijna overreden door een grote zwarte auto, dit blijkt later met opzet te zijn gebeurd. Het pakketje uit de kluis bevat een brief met het verzoek om documenten te zoeken die onderdeel uitmaken van de Dode Zeerollen. Die documenten zijn in Israël, maar niemand weet waar. Een persoon of instelling die zich (nog) niet bekend willen maken, behalve een schuilnaam, maakt het voor Roger zo aantrekkelijk om op zoek te gaan naar de verborgen documenten dat hij besluit die taal op zich te nemen. Hij moet naar Israël en daar contact opnemen met Laura van Zanten, een Nederlandse archeologe en nazaat van A. van der Woude, een van de oprichters van het Qumran Instituut. Na in Jeruzalem te zijn aangekomen en zich gemeld te hebben bij het hotel dat is genoemd in de brief, wordt er een aanslag gepleegd op zijn contactpersoon. Hierna moet hij alleen verder. Hij gaat naar een ander hotel om te voorkomen dat de mensen die de aanslag hebben gepleegd, die duidelijk met zijn missie te maken heeft, hem zullen opsporen.

Roger gaat Laura zoeken; het adres is gemeld in de brief die hij op het station heeft ontvangen, en vindt haar in haar huis, gekneveld en met een prop in haar mond. Hij bevrijdt haar en na een wat omzichtige kennismaking komen ze tot de conclusie dat er partijen zijn die denken dat Laura in het bezit is van de documenten. Het is voor haar niet meer veilig nog in haar eigen huis te blijven en ze besluiten om samen de zoektocht voort te zetten. Ze maken de voorbereidingen voor de expeditie en vertrekken in de richting van Qumran. Daar zijn de documenten oorspronkelijk gevonden, dus daar moet hun zoektocht beginnen. Onderweg worden ze door een loader bijna van de weg gereden, enkel een supersnelle reactie van Roger kan een drama voorkomen. De loader, die aanvankelijk was doorgereden, keert met de bedoeling hen alsnog aan te rijden. Roger en Laura vluchten en komen verder ongedeerd aan in een kibboets waar ze overnachten.

Duidelijk is dat ze tegenstanders hebben, ze hebben echter geen idee wie dat zijn. Nadat ze in de kibboets een opstootje meemaken, komt er iemand die hen onder het mom van een redding meeneemt. De redders blijken inderdaad redders te zijn die een aantal mensen die op Roger en Laura jacht schenen te maken hebben verjaagd. Na hun ontsnapping uit de kibboets komen ze in contact met David Lautenbach, een militair die van de Israëlische regering de opdracht heeft gekregen om Roger bescherming te bieden tijdens zijn zoektocht. Dit blijkt dus geen overbodige luxe. Lautenbach heeft met zijn mensen een onderkomen in grote grotten omgebouwd tot een onneembare vesting, daar in de buurt. Overleg tussen Roger, Laura en Lautenbach leidt ertoe dat ze naar Qumran gaan. Niet naar de ruïne, maar naar de in de nabijheid nieuwgebouwde nederzetting. Daar zouden aanwijzingen kunnen zijn die de vindplaats van de documenten prijsgeeft. Intussen wordt duidelijk dat er een islamitische groepering is die vanuit Damascus op het spoor is gezet van Roger en Laura. De aanslagen blijken door deze groep te zijn gepleegd.

Er is echter ook vanuit het Vaticaan belangstelling voor de documenten en kardinaal Trenti, de leider van de Congregatie voor de Geloofsleer van de Pauselijke Curie, begint eigenmachtig ook een zoektocht om in het bezit te komen van de documenten. Hij neemt hiervoor kardinaal Fremonte in de arm, die een fel tegenstander is van de werkwijze van Trenti. Fremonte gaat ook naar Israël en neemt een volgeling en vertrouwensman van Trenti mee. Ze vinden Roger en Laura in Qumran en overmeesteren hen bij verrassing. Roger en Laura worden in de synagoge die in Qumran is opgericht vastgebonden aan een offeraltaar waarna Fremonte en Giulio vertrekken. Een soldaat die met Roger en Laura is meegegaan ter bescherming, wordt ‘s nachts gedood. Lisa, een soldaat van de Damascus-groep, heeft dat op haar geweten. Ze is de Italianen gevolgd en gaat nadat deze zijn weggegaan de synagoge in en neemt Roger en Laura mee. De tocht voert naar Amman in Jordanië waar een kwartier is gevestigd van de groepering. Deze kan door de burgeroorlog niet meer vanuit Damascus werken en doet dat nu vanuit Amman.

Roger en Laura worden door de Italianen bevrijd, maar komen zo wel van de regen in de drup. Ze worden ergens, terug in Israël, gevangengezet en de geestelijken willen door Laura te martelen, te weten komen waar de documenten zich bevinden. Omdat deze nog niet zijn gevonden is daar uiteraard geen antwoord op te geven, maar dat wordt door Fremonte en Giulio niet geloofd.

Roger en Laura weten te ontsnappen tijdens een onbewaakt moment. Hun vluchtweg gaat door het ruige woestijngebied, maar ze weten ondanks een verwoede zoektocht te ontkomen. Tijdens hun vlucht zien ze een enorme vuurbal oprijzen aan de horizon. Het blijkt het verongelukken zijn van een aanvalsdrone die door de Damascus-groep is ingezet tegen de basis van Lautenbach. Ze lopen in een val die door Lautenbach is opgezet. De drone explodeert zonder dat schade is aangericht aan het doel.

Lautenbach is het zat en besluit om het onderkomen in Amman te vernietigen. Met veel geweld wordt het hele gebouw weggeblazen, alle aanwezigen komen hierbij om. Damascus is lamgeslagen!

Roger en Laura ontdekken een aanwijzing over de verblijfplaats van de documenten. Het is een cryptische aanwijzing die moet worden ontrafeld. Laura is in staat om na een terugkeer naar Jeruzalem de aanwijzingen te ontcijferen en ze kunnen op zoek naar de documenten. Een nieuwe expeditie wordt opgezet, nu via de zuidkant (Bethlehem) en dwars door de woestijn. Het hele gezelschap blijkt op de hoogte van de tocht en er vormt zich bijna een kolonne van voertuigen met hetzelfde doel maar met tegengestelde belangen. Alleen Lisa blijkt in staat om Roger en Laura te volgen, maar wordt tijdens die tocht op de hoogte gesteld van de situatie in Amman en besluit te stoppen met zoeken. Ze heeft geen opdrachtgever meer.

Roger en Laura vinden uiteindelijk de documenten en nemen ze mee naar Jeruzalem. Ze raken bekend met hun opdrachtgever, degene die ook heeft gezorgd voor de brief in Groningen en die zich Torgene noemt. Deze Torgene kan hen een locatie bieden waar ze gedegen onderzoek naar de documenten kunnen doen. Na vertaling uit het Oud Hebreeuws blijken de documenten een gedetailleerd verslag te bevatten over de geboorte van Jezus. Er blijkt iemand te zijn geweest die Maria heeft geholpen bij de bevalling en die getuige is geweest van de geboorte van een eeneiige tweeling. Wat dit voor impact heeft op de religieuze wereld gaat vooralsnog alle voorstellingsvermogen te boven.

Een situatie ontstaat waarbij de strijdende partijen (de Damascus-groep heeft zich inmiddels gehergroepeerd) een laatste wanhoopspoging doen de documenten in hun bezit te krijgen. Ze schatten de situatie verkeerd in en lijden bij een confrontatie grote verliezen. Een professor in de Ethiek wordt uitgenodigd zijn visie te geven over de morele dilemma’s. Deze blijkt van meerdere walletjes te willen snoepen, maar wordt tijdig ontmaskerd.

Tot slot komen Roger, Laura en Resi (Resi blijkt Torgene te zijn en maakt deel uit van een groep Dode Zeerollen-kenners) overeen dat de documenten vooralsnog enkel beschikbaar zullen zijn voor onderzoek. Onderzoek dat voor een belangrijk deel in Groningen zal worden uitgevoerd. Roger en Laura krijgen op het einde een relatie.

 

In 2017 genomineerd als Beste Thriller van 2017 bij de Indie Awards.

'De Qumran Controverse' (287 pagina's, ISBN:9789463422697) is gepubliceerd via het selfpublishingplatform Mijn Bestseller Het boek is te koop als paperback en als e-book bij Bol.com en MijnBestseller

 

Spookjesverhalen

Voor de lezers van groep 6, 7 en 8

Verkrijgbaar via Bol.com of Mijn Bestseller.nl

CHIMAERA - EEN DODELIJK DILEMMA

'Chimaera’ is een synoniem voor ‘visioen’, het leitmotiv van deze thriller.

Uitgeverij Schrijverspunt

 

Sander de Vries is een veertienjarige jongen.

Een gewelddadig tafereel speelt zich af in een visioen dat hij krijgt. Het gebeurt op voor hem bekend terrein (de school) en heeft een hoofdrolspeler die hij kent, Ruben Vrijman, een medeleerling.

Er lijkt geen enkele reden om dit visioen met iemand te delen, de situatie is tenslotte alleen maar in zijn hoofd gebeurd.

Een jaar later wordt dit visioen echter plotseling realiteit. Later zal blijken dat elk beeld uit elk visioen op exact dezelfde manier in werkelijkheid heeft plaatsgevonden. Een jonge vrouw is door Ruben aangevallen, meerder malen met een mes gestoken en aan die verwondingen bezweken.

 

Tijdens een barbecue bij de buren krijgt Sander plotseling een visioen over Robbie, het zoontje. Het is echter niet deze Robbie, het kind, nee, het is de volwassen Robbie. De volwassen Robbie houdt een toespraak.

 

De visioenen blijven komen, het is een vervolgverhaal geworden. Geweld en complotten zijn de hoofdbestanddelen van de visioenen en escaleren tot ongekende proporties. De visioenen tonen tenslotte de uitbraak van een heuse oorlog. Niet duidelijk is welke mogendheden met elkaar strijden, waarom ze dat doen en of er een uitweg mogelijk is. Het verhaal blijft in het ‘heden-van-de toekomst’.

De wetenschap dat deze situaties zich pas over meer dan twintig jaar zullen voordoen zorgt voor een ontzettend groot moreel dilemma.

Kan Sander, of iemand die zijn vertrouwen heeft, iets ondernemen om de werkelijkheid van die visioenen te voorkomen? En zo ja, hoe?

Maak jouw eigen website met JouwWeb